Příběh princezny QUADREENY

Každá hračka z naší dílny má svůj příběh. Toto je příběh naší medvědí princezny QUADREENY.
Marie Haklová 22.01.2019 • před 5 lety

Naše medvědí princezna QUADREENA je multifunkční hračka a pomůcka pro děti předškolního a mladšího školního věku s nekonečným množstvím využití. Dřevěné hrací kameny mají z jedné stany obrázek v devíti různých barvách a z druhé strany čísla od jedné do devíti. K těmto kamenům patří ještě tři speciální kameny s matematickými symboly, které z hračky dělají šikovnou pomůcku pro sčítání, odčítání a porovnávání.

Jak to všechno začalo?

Cesta QUADREENY nebyla přímá ani jednoduchá, začala nenápadně jako obrázkové sudoku. Když jsme se v roce 2016 chystali s rodinou na cesty k moři, přemýšlela jsem, čím synovi udělat radost, co vyrobit jen pro něj. Téměř vždycky, když maluji nový motiv piškvorek, malí Medvědi chtějí, abych to samé namalovala i pro ně. To dost dobře nejde, protože bychom měli brzy dětský pokojíček po strop plný hraček, ale tentokrát jsem chtěla, aby ta první hračka byla jen pro staršího Medvěda.

Logická hra QUADREENA, která je kombinací obrázkového a číselného sudoku. Vhodné pro předškolní a mladší školní věk.Asi měsíc před odjezdem jsem potkala kamarádku a povídaly jsme si o tom, s čím si hrají naše děti – jsou stejně staré a i když já mám kluka a ona holku, zajímají je podobné věci. Vyprávěla mi, že u nich je teď největší hit sudoku z filcu na suchý zip se čtyřmi motivy. Ten nápad mě zaujal, a tak jsem začala přemýšlet, jak by mohlo vypadat sudoku z dílny Little Bears.

Od začátku jsem ale chtěla velké sudoku, které bude mít hrací plochu 9 × 9 polí, jako to opravdové dospělácké. Vymyslela jsem tedy formát sudoku a vyrobila první exemplář s obrázky chobotniček pro staršího Medvěda na cestu k moři. To léto jsme se sudoku strávili hodně času. Máme tu hru opravdu rádi a pro syna má zvláštní kouzlo – je to totiž hra, kterou jsem vyrobila jen pro něj, abych mu udělala radost.

Letos už této první chobotničkové sadě budou tři roky a stále vypadá, jako bych ji vytvořila včera, ačkoli ji syn vytahuje poměrně často.

Medvědi jsou celkem temperamentní stvoření, a tak jsem se trochu bála, že docela rychle hrací kameny poztrácí a bude po sudoku (nebo spíš že mě budou nutit malovat pořád dokola náhradní chobotnice). Velmi mě tedy překvapilo, že za ty skoro tři roky se nám neztratil ani jeden kámen! Ačkoli hračku bereme celkem pravidelně na všechny naše cesty a návštěvy, vždycky jsme se vrátili v plném počtu.

Vypozorovala jsem, že děti se k Medvědím hračkám chovají jinak, dávají si na ně pozor. Rádi jen tak drží kameny v rukou a prohlížejí si obrázky. A dělají to jak děti, tak dospělí. To chce vyzkoušet na vlastní kůži při nějaké Medvědí offline akci, uvidíte sami. wink

Logická hra QUADREENA, která je kombinací obrázkového a číselného sudoku. Vhodné pro předškolní a mladší školní věk.

Nyní ale zpět k příběhu QUADREENY. Původně jsem obrázkové sudoku malovala ručně a k chobotničkám brzy přibyly sovičky, šneci, dinosauři a kočky. Časem jsme také začali vyrábět i sudoku číselné jako variantu pro starší děti, které již obrázky nepotřebují, a také takový mezistupeň mezi barevnými obrázky a čísly – číselné sudoku s barevným podkladem, aby se děti mohly orientovat nejen podle čísel, ale též podle barvy.

Byla jen otázka času, kdy obě tyto varianty spojíme dohromady. V roce 2018 jsme hodně přemýšleli o tom, jak naše hračky vylepšit a co udělat pro to, aby dětem dlouho vydržely – přáli jsme si prodloužit dobu využití našich hraček ve vzdělávání a rozvoji dětí. Přidáním čísel do obrázkové varianty se z QUADREENY stala hračka a pomůcka, kterou můžete dětem dát ve třech letech a s přehledem jim vydrží až do školních let, možná i déle (zažili jsme i puberťáky, které moc bavilo skládat si sovičky). Děti začnou poznáváním barev a dostanou se až k početním úkolům a logickým hrám.

S velkým objemem vyrobených hraček jsme přikročili ještě k jedné velké změně – QUADREENU už nemaluji sama. Motivy jsou stále moje ilustrace, ale našli jsme dodavatele, který pro nás obrázky tiskne na dřevo a následně laserem vyřeže do podoby hracích kamenů.

Společně s Mgr. Kristínou Pekárkovou, paní učitelkou prvního stupně základní školy (která před státní školou pracovala šest let ve waldorfské škole) a kamarádkou v jedné osobně, jsme QUADREENĚ napsaly brožuru. Stejně jako u CUBEEKA tak od nás máte podporu a inspiraci, co všechno se s hračkou dá dělat a jak může dětem pomoct v jejich dalším rozvoji. Za názvem této hračky (stejně jako u CUBEEKA) stojí další kamarádka, copywriterka Karolína Heroldová.

Pár vět od Kristíny Pekárkové o QUADREENĚ:

Logická hra QUADREENA, která je kombinací obrázkového a číselného sudoku. Vhodné pro předškolní a mladší školní věk.„QUADREENA má jednu geniální vlastnost – jedna sada, která nezabírá v našich dětských pokojích příliš mnoho místa, ale převyšuje všechny ostatní hračky svou univerzálností. Kolik kdo máte doma stavebnic a her, se kterými si zahrajete jednu, maximálně dvě varianty. Každá rozvíjí pouze jednu oblast, a pokud chci rozvíjet něco jiného, musím pořídit další neforemnou krabici, která ve výsledku zabírá místo, protože hru si zahrajeme párkrát a pak už ji „umíme“ a dál nás nebaví, už nemá co nabídnout. A tady je skrytá genialita QUADREENY! Nejen, že žádnou zbytečnou krabici nemá, ale můžete si s ní hrát pořád, zas a znovu mnoho let, protože možnosti jsou prakticky neomezené. Dětská fantazie je bezedná a vymyslí mnoho možností využití, rodiče se mohou opřít o kvalitní brožuru s nápady na hraní a pravidly mnoha her a edukačních aktivit. A co je na tom úplně nejlepší? Neomezujete se pouze na jednu oblast, jako je třeba pozornost, ale máte možnost si procvičovat různé oblasti a úkoly dokonce individuálně ztěžovat a vymýšlet nová pravidla!

Toto vše ocením jako matka pětiletého jedináčka, kterého všichni příbuzní zahrnují „krabicemi“. Ale jako učitelka přímo tleskám radostí, protože nejlepší edukační pomůcka je taková, kterou mohu využít vícekrát na mnoho způsobů a náročnost přizpůsobit každému dítěti individuálně. A ještě se mi pro celou třídu vejde do jednoho šuplíku!“

 

A na závěr 10 QUADREENINÝCH největších nej:

  1. QUADREENA je hračka a vzdělávací pomůcka, která bude bavit mnoho let. Můžete s ní začít v době, kdy si děti upevňují poznávání barev a přes různé úkoly předškolního věku vplout až do jednoduchých početních úkolů.
  2. QUADREENA je hračka pro celou rodinu. Děti baví si s ní hrát a dospělým potrápí mozkové závity. Schválně si zkuste sudoku 9 × 9 s barevnými obrázky – pro nás dospělé je to těžší, než se na první pohled zdá. QUADREENA výborně funguje i jako pomůcka pro aktivizaci seniorů.
  3. QUADREENA je 100% bezpečná – má všechny potřebné certifikáty a splňuje normy EU.
  4. I když obrázky jsou v tuto chvíli tištěné v tiskárně a dřevěné kameny vyřezávané laserem, vše ostatní je vyrobeno ručně.
  5. QUADREENA je skladná a snadno přenosná. Jednoduše ji uložíte do látkového pytlíku a vezmete všude s sebou, vejde se do každého batohu i do ledajaké kabelky.
  6. QUADREENA může být hračka, kterou vaše vnoučata budou dědit po vašich dětech. Pokud QUADREENU vyloženě nespálíte nebo nerozmlátíte kladivem, vydrží vám mnoho let.
  7. QUADREENA neobsahuje žádné plasty – hrací kameny jsou vyrobené ze dřeva a hrací plocha s pytlíkem z látky.
  8. QUADREENU vyrábíme kompletně v České republice.
  9. Balení osahuje brožuru s návodem na 9 vzdělávacích aktivit a 7 her. U každé vzdělávací aktivity najdete současně i informaci, co kterou aktivitou u dítěte rozvíjíte. Rozhodně to nejsou všechny možnosti, jak si můžete s QUADREENOU hrát, a určitě vy nebo vaše děti vymyslíte další možnosti. A my taky nekončíme – pracujeme na dalším rozšíření.
  10. Největší výhodou princezny QUADREENY je její variabilita. Když už děti nebudou bavit vzdělávací aktivity, můžete si s nimi zahrát nějakou hru. I hry mají vzdělávací charakter, který je ale nenásilný a bude je bavit. Když už děti vyrostou z poznávání barev, přejdete plynule k číslům.

 

Krásou recenzi na QUADREENU najdete na webu Zdravé hračky!

 

PS: Někdy se to stane - ať se snažíte, jak se snažíte, něco se tak úplně nepovede. A tak se stalo, že nám z tiskárny 2x přišly QUADREENY s dinosaury s tiskovou chybou (přebytečná čára u předních nohou a u zadního stehna dinosaura). Je nám líto je vyhodit, nebo je nechat ležet v krabici na "někdy potom". Tak jsme se rozhodli nabídnout je za sníženou cenu. Fungují stejně jako ostatní QUADREENY a mají i všechno ostatní (brožuru, hrací plán, pytlík na uložení). Doufáme, že se dinosaurů někdo ujme! wink

Logická hra QUADREENA, která je kombinací obrázkového a číselného sudoku. Vhodné pro předškolní a mladší školní věk.