Drhaný adventní kalendář na adventní pohádky

Vlastnoručně vyrobený adventní kalendář vám perfektně zkrášlí domov. Originální nápad Terky Ircingové s podrobným foto a video návodem.
Marie Haklová 24.11.2019 • před 4 lety

Advent se kvapem blíží a nápadů na vlastnoručně vyrobený adventní kalendář není nikdy dost. Máme pro vás originální nápad Terky Ircingové, která před pár lety, když jsme začínaly s psaním adventních pohádek, zúročila svou vášeň pro ručně dělané výrobky a vymyslela drhaný adventní kalendář. Hravě ho po chvíli trénování zvládnete i vy a ještě máte dost času – advent začíná za týden!

 

Na výrobu drhaného adventního kalendáře potřebujeme:

  • vytištěné adventní pohádky od Little Bears
  • dvě barvy oděvní šňůry, od každé 7 metrů (v návodu je použita červená a zelená)
  • spínací špendlík
  • zapalovač/sirky a čajovou svíčku
  • jehlu a nit
  • kolečka s čísly, vytištěná na tvrdém papíře
  • nůžky
  • oboustrannou lepící pásku
  • kancelářskou děrovačku
  • stužku v barvě
  • ozdoby

drhaný adventní kalendář

 

Postup:

  1. Nejprve si všechny čtyři konce oděvní šňůry opálíme, šňůra se totiž při manipulaci velmi snadno rozplétá. Doporučujeme opalovat raději nad svíčkou než zapalovačem. Budete tak mít volné obě ruce. Šňůra se neopaluje tak dobře, jako třeba stužky, proto je dobré konec po opálení druhou rukou doupravit.
  2. Konce obou šňůr přiložíme k sobě a odměříme cca 175 cm. V tomto místě šňůry přehneme a uděláme uzel cca 5 cm od přehybu.
  3. Do vzniklého oka vložíme spínací špendlík a šňůry přišpendlíme například k polštáři tak, aby nám držel uzel a ten se nám při drhání moc nehýbal. Nebo je možné si očko třeba navléknout i na palec u nohy, následně třeba na nohu od židle.
  4. Podrobný postup drhání najdete ve fotonávodu a videonávodu (odkazy níže).
  5. Konce šňůr zastřihneme na stejnou délku cca 15 cm a opálíme.
  6. Konce poté ohneme pod poslední udrhanou část a prošijeme tak, aby nám vzniklo oko na zavěšení.
  7. Nyní můžeme drhání na chvilku odložit a připravit si čísla, kterými označíme srolované pohádky. Vystřihneme vytištěná kolečka s čísly. Některá můžeme přibližně vprostřed horní hvězdičky proděravět kancelářskou děrovačkou.
  8. A jsme ve finále. Teď už jen zbývá všechny pohádky postupně srolovat a zastrčit do udrhaného závěsu a připevnit kolečka s čísly. Čísla bez otvoru lze na pohádky přilepit čtverečkem oboustranné lepící pásky. Kolečka s čísly s proděravělým otvorem pak na pohádku vždy přivázat barevně ladící stužkou. Fantazii se meze nekladou - zkuste třeba na barevný papír vytisknout čísla, vystřihat a ozdobit zlatým gelovým fixem.
  9. Teď už jen zbývá najít to nejvhodnější místo na zavěšení a pohádkový adventní kalendář zavěsit. wink

 

Přejeme vám, ať se dílo daří!

Kdybyste přece jen narazili na nějaký problém, nebojte se ozvat, rádi poradíme a pomůžeme (pište na e-mail marie@littlebears.cz).

 

enlightenedenlightenedenlightenedenlightenedenlightenedenlightened​​​​​​​​​​​​​​

Kam dál:

Adventní pohádky pro malé medvědy, k objednání v medvědím eshopu: https://eshop.littlebears.cz/advent/adventni-pohadky-pro-male-medvedy/

Fotonávod ke stažení v pdf souboru: http://littlebears.cz/Admin/upload/files/fotonavod-drhany-kalendar.pdf

Videonávod: https://www.youtube.com/watch?v=1Za7pi_JPUA&t=42s