CUBEEKŮV příběh

Příběh o tom, jak spatřil světlo světa náš první medvěd z rodiny hraček a čím je tak jedinečný.
Marie Haklová 06.12.2018 • před 5 lety

CUBEEKŮV příběh se začal psát už v srpnu 2016. Tehdy jsem přemýšlela o hračce, u které nebudou hrát hlavní roli barvy, ale která dokáže zaujmout svou jednoduchostí. Chtěla jsem vymyslet hračku, která by uspokojila i ty děti, které těžko snáší prohru a mají problém s trpělivostí. A výsledek se dostaví vždy, i když si s hračkou budete hrát 10 minut.

Tak vznikla hračka, kterou jsem tenkrát pojmenovala jednoduše „černobílé kostky“. 24 kostek v jedné sadě, na každé straně jiná aktivita, kde na sebe všechno zapadá a navazuje, ať už kostky poskládáte, jak chcete. Záměrně jsem zvolila černobílou kombinaci kvůli největšímu barevnému kontrastu těchto dvou barev.

Prototyp hravých černobílých kostek jsem vyrobila ke druhým narozeninám našeho menšího medvěda - připadalo mi, že by to mohla být ideální hračka pro takové prtě. A jak to dopadlo? Na oslavě narozenin, kde malý medvěd kostky dostal, si s nimi hrál nejen on, ale mnohem víc jeho čtyřletý bratr a všichni dospělí, kteří přišli popřát. A za týden u kostek nejdéle vydržela moje jedenáctiletá neteř, která vymyslela kombinace, nad kterými jsem se nestačila divit.hravá geometrie v praxi! 24 kostek, ze kterých postavíte až 9 milionů kombinací.

Kostky se brzy staly nejžádanější hračkou z medvědího portfolia. Často mi chodily reakce, že byť byly kostky původně objednané pro děti, hráli si s nimi nejdříve hodiny jejich rodiče či prarodiče. Hra s kostkami totiž velice uklidňuje.

Pak přišel začátek roku 2018, kdy se mnohé v medvědí dílně Little Bears otřáslo v základech. Cítili jsme, že to chce změnu, že to chce víc. Od začátku jsem tušila, že je v kostkách větší potenciál. Viděla jsem ho hlavně v rozvíjení prostorové představivosti, kdy jsou kostky skvělou pomůckou k pochopení základů geometrie. Ale na další pojmenování všeho, co se v kostkách skrývá, mi chyběla slova.

A tak se stalo, že jsem potkala Lucii Urbančíkovou z Mamafaktura.cz. Lucie má velký dar pojmenovávat věci a procesy kolem sebe a vidět potenciál i v úplně obyčejných věcech. Proto vznikla krásná spolupráce a Lucie obsahově kompletně zaštítila brožuru ke kostkám. Sestavila několik základních aktivit, které děti všestranně rozvinou – od propojování hemisfér, zrakové a sluchové paměti, po předmatematické představy a uvolňování zápěstí jako přípravu na psaní. Vznikla propracovaná brožura, která je skvělým mozkovým trenažérem nejenom pro děti, ale i pro dospělé. A tím to neskončilo, spolupráce pokračuje dál v přípravě navazující brožury s dalšími aktivitami.

Hledali jsme i nový název hračky – když už změna, tak od základu. Najít nový název nebylo jen tak a pár měsíců jsme se v tom slušně plácali. Ale zase zafungovala spolupráce, tentokrát s copywriterkou Karolínou Heroldovou, kamarádkou, která už medvědí cestu nějaký ten rok sleduje a zná.

A tak můžeme do medvědí rodiny Little Bears přivítat prvního medvěda CUBEEKA. Medvěd trochu hranatý, ale je to medvěd a je náš!

černobílý a černozelený Cubeek. 2 sady kostek, další rozměr hy.

Co o nás a o CUBEEKOVI řekla Lucie Urbančíková?

Pomůcky vyráběné Little Bears vnímám jako velmi originální. A co víc, vidím v nich obrovský potenciál pro rozvoj klíčových dovedností dětí ve věku od cca 18 měsíců až po náctileté. Pomůcky totiž „rostou s dětmi“ - stačí jen upravit náročnost jednotlivých aktivit a současně zabavíte batole i školáka.

Velice mě baví a naplňuje vymýšlení různých herních variant s danými pomůckami. Snažím se, aby popisy byly srozumitelné a návodné. Zároveň chci, aby poskytovaly všechny z mého pohledu důležité „doplňkové“ informace, např. jaké dovednosti si při dané aktivitě dítě procvičuje a upevňuje. Jsem totiž skálopevně přesvědčená o tom, že když dospělý ví, jak vybraná aktivita dítě rozvíjí, dovede mu být daleko více nápomocen."

 

A na závěr deset CUBEEKOVÝCH největších nej:

  1. CUBEEK je vzdělávací hračka pro celou rodinu. Opravdu pro celou. Vyhrají si s ní malé i větší děti a zabaví i dospělé. Když se to tak vezme, je to i skvělá pomůcka pro aktivizaci seniorů.
  2. CUBEEK je 100% bezpečný. Má všechny certifikáty a splňuje normy EU.
  3. Je to hračka vhodná pro děti 0+. Jasně, tak malé děti s ní těžko budou skládat nějaké složité obrazce, ale malé děti velice dobře reagují na černobílou CUBEEKOVU barevnou kombinaci. Můžete kostky tedy využít ke stimulaci i těch nejmenších.
  4. Je vyráběný ručně. Každá kostka nám několikrát projde rukama.
  5. Je bezplastový, vyrobený ze dřeva a pytlík, do kterého ho uložíte, je z látky (100% bavlna). A vyrábíme ho kompletně v České republice.
  6. CUBEEKA můžete uložit do látkového pytlíku a vzít všude s sebou. Žádné rozšlapané krabice. Vezměte CUBEEKA na výlet - vejde se do každého batohu!
  7. Pokud CUBEEKA nespálíte, vydrží vám roky a může to být hračka, kterou děti budou dědit. Tohle ostatně platí pro všechny naše hračky.
  8. Největší CUBEEKOVOU předností je jeho variabilita. Všechny strany na sebe navazují. Ať CUBEEKA poskládáte jakkoliv, vždycky dosáhnete výsledku. A to, že nám dospělým se výsledek nelíbí, neznamená, že je to chyba. Je to cesta vašich dětí a oni se samy dopracují tam, kam chtějí a potřebují, stačí jim dát prostor. CUBEEK má asi 9 milionů kombinací, co všechno s ním můžete postavit. Pokaždé, když budete stavět, přijdete na něco nového, možnosti se v podstatě nedají vyčerpat.
  9. Dítě si samo určuje, kdy je konec hry. Cílem není dopracovat se k nějakému předem nadefinovanému výsledku, a když ho nedosáhne, selhalo. Ono samo si řekne, kdy už je s výsledkem spokojené a kdy chce ještě pracovat dál. Vhodné pro děti, které potřebují uspět a taky pro děti, které bojují s trpělivostí. Ať už si s kostkami hrajete minutu nebo hodinu, vždycky se výsledek dostaví.
  10. Děti ke CUBEEKOVI většinou návod nepotřebují – prostě si hrají a u toho se nenásilně vzdělávají. My dospělí ale ten návod často potřebujeme. Proto jsme ho taky pro vás vytvořili – ale ne návod, jak si s CUBEEKEM hrát, ale co můžete udělat, abyste svým dětem ještě více pomohli v jejich dalším rozvoji.

     

Krásná recenze na CUBEEKA je na webu Zravé hračky!

 

 

hravá geometrie v praxi! 24 kostek, ze kterých postavíte až 9 milionů kombinací.