4 + 1 nápad co dělat, když se ozve „Mami, mně se ještě nechce spát!“

Taky bojujete s uspáváním dětí v těchto horkých dnech? Máme pro vás 4 a jeden bonusový tip, co pomáhá usínat malým medvědům.
Marie Haklová 20.06.2019 • před 5 lety

Léto už je tu. Teplota venku roste, obměnili jsme šatník a změnily se nám chutě. Nechce se nám tolik do práce a dětem do školy. Už jsme prostě v prázdninovém módu, i když ještě do konce školního roku pár dní zbývá.

Naši medvědí kluci chodí spát poměrně bez problémů, v pravidelný čas a bez protestů.  Ale i u nás jsme slyšeli v posledních dnech povzdechy „Mami, mně se ale ještě nechce spát! Vždyť je venku ještě světlo…“ Naši kluci v těchto dlouhých horkých dnech často nevědí, co se sebou. Nedokáží se pořádně soustředit, bez důvodu mnohem víc kňourají a všechno je tak nějak náročnější. Co tedy teď, když ještě pár dnů potřebuji fungovat a vím, že pokud se naši malí medvědi nevyspí, čekají nás náročné dny?

aktivní Medvědi
 

Děti jsou různé a netroufla bych si dávat nějakou univerzální radu. Jestli mě mateřství něco naučilo, tak je to nesoudit ostatní rodiče a neradit. Protože to, co funguje v naší rodině, nemusí fungovat v rodině jiné. Jsou děti, pro které je lepší, když si režim nastavují podle sebe tak, jak to potřebují. Máme vyzkoušeno, že v náročnějším období je pro nás všechny pevný spánkový režim opěrný bod – taková kotva, která nám pomáhá vše zvládnout. Na druhou stranu, když nastanou prázdniny, jsme u babiček nebo se třeba hraje hokej, necháváme kluky jít spát i docela pozdě – tyto výjimky jsou vítané a nic nenabourávají.

Když byli kluci menší, pomáhal nám s usínáním koupací rituál, masáž olejem, zpívání a povídání (a samozřejmě kojení, u toho se usínalo jedna báseň). Kluci už jsou ale větší (4 a 7 let), a tak to chce nové, vynalézavější způsoby, jak je večer uspat.

Podělím se s vámi o to, co v těchto dnech pomáhá nám:

  1. Utahat je. Zní to jednoduše, ale kdo se o to kdy pokusil, určitě mi dá za pravdu, že v takových 70 % případů člověk mnohem víc utahá sebe, než děti. Na naše kluky platí dlouhé procházky, ale protože jsou to dobří chodci, je potřeba takových 12 kilometrů, což v běžném dni nedáme ani náhodou. Každý metr se počítá, a tak chodíme prakticky všude pěšky – do školy a školky, na kroužky a z kroužků, na nákupy...
     

  2. Zapojíme nějakou pohybovou aktivitu, klidně i v sedm hodin večer. To je zvládnutelné, aby se šlo spát ještě v rozumnou hodinu. Začala jsem poslední dobou zase běhat, jedu podle programu Couch to 5K  (C25K), kde se postupně systémem chůze a běhu dostávám až na uběhnutých 5 kilometrů. Zapnu si aplikaci v mobilu a ona mi říká, kdy mám jít a kdy běžet. Jednou jsem klukům navrhla, jestli nechtějí jít se mnou. Šli a chytlo je to. Starší medvěd se mnou od té doby chodí celkem pravidelně a moc si ten společný čas užíváme. On mě hecuje, já si před ním netroufám nedodržet pokyny, povídáme si a skvěle nám to spolu funguje.

    běháme spolu
     

  3. Zahrajeme si před spaním nějakou hru, která malé medvědy zklidní. Jsme hravá rodina a hrajeme si spolu hodně často, nějakých 15 minut na Prší nám večer nijak nenabourá. Taky moc rádi vytáhneme nové medvědí Puzzle Čtyři roční období, protože kromě skládání si u něj můžeme společně povídat. Kdybychom náhodou nevěděli, jak si poradit se zvídavými medvědími otázkami, napsali jsme k puzzle brožuru, ve které jsou popsány ty nejdůležitější motivy a situace z obrázků. Navíc v ní máme i 120 tipů, co ještě dál s dětmi dělat a o čem si povídat, takže o zábavu je postaráno a nemusíme nic nového vymýšlet. Jen takové malé doporučení – dejte si s dětmi na hru časový limit, jinak vás budou do nekonečna ukecávat, abyste ještě hráli nebo stavěli, a utahají spíš oni vás.
     

  4. Otužujeme se. Taky si vždy vzpomenete na to, že otužování posiluje imunitu, někdy uprostřed zimy, kdy jsou vaši malí medvědi zrovna nemocní? Otužování je prima a ideální doba, kdy s ním začít, je v létě. Vzduch je obvykle teplý a studená voda tak děti příjemně ochladí. Začínejte pozvolna vlažnou vodou a postupujte od chodidel přes nohy až po trup a ramena, ze začátku vynechte hlavu. Postupně snižujte teplotu vody a prodlužujte dobu otužování. Děti baví, když si u toho počítají, tak je nechte měřit čas. U otužování se děti pravděpodobně rozparádí, ale až vylezou ze sprchy, dostaví se pocit uklidnění, jak jim tělo na studenou vodu reaguje.
     

  5. Čteme si. Čteme dětem pravidelně celý rok, takže to není něco, co bychom v těchto dnech dělali jako bonus. Spíš volíme delší pohádky, u kterých se děti zklidní spíš než u pohádkových pětiminutovek. Pohádky milujeme a sami je také píšeme. Kluci jsou první beta posluchači, kteří dají vždy tu nejlepší zpětnou vazbu. V Little Bears právě dokončujeme první vlastní knihu, která bude kromě pohádek obsahovat i mnoho tipů na aktivity v domácím prostředí, a tak pro vás bude praktickým pomocníkem, jak doma děti zabavit.

    čteme si
     

Pokud máte nějaký vlastní nápad nebo rituál na usínání, napište nám. Budu ráda za další tipy!

A nezapomeňte se mrknout na to naše puzzle. Každý z obrázků je v samostatném látkovém pytlíčku, který s sebou můžete vzít kamkoliv na prázdniny, a zpříjemnit si tak čas u vody nebo večer před usnutím.
puzzle Čtyři roční období

 

Marie Haklová

IG: littlebearscz_prague

 

 

Kam dál:

Pokud vás zaujal můj nový běhací systém, na internetu je spousta informací o programu Couch to 5K.

V medvědím e-shopu se podívejte i do sekce Pohádky – teď tam najdete náš projekt Adventních pohádek a můžete se podívat i na naše knihy, které jsme v roce 2019 vydali - Pohádky pro nemocné medvědy a Zachumlané pohádky malých medvědů.